MŰKÖDJ! pályázat 2016 - Pályaművek

Csaknem 40 középiskolából 81 diák jelentkezett a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum által meghirdetett “Működj!” című pályázatra. A pályázat elsődleges célja, hogy az elektrotechnikai, elektronikai, informatikai iparág szereplőinek figyelmét felhívja a kreatív, gyakorlati gondolkodású középiskolásokra.

Az alábbi felület segítségével közvetlenül vehetnek részt a pályázók támogatásában. Ezen a felületen Önöknek lehetőségük van jelezni felénk, hogy mely diákok ötletének megvalósítását szeretnék támogatni és felvenni velük közvetlenül a kapcsolatot akár hosszabb távú együttműködés céljából.

Amennyiben támogatni kívánja valamelyik pályamunkát, akkor az "Érdeklődés" pontnál megjelölheti azt, és az "Érdeklődés küldése" gombra kattintva elküldheti felénk kapcsolódó megjegyzéseit.

Amennyiben olyan pályaművet kíván támogatni, amely mellett már szerepel a "Foglalt" jelzés, kérem, keresse kollégánkat: Babka Gábor - babka@mee.hu

PályázóPályamű címeRövid leírásÉrdeklődés
Beck Ákos
(Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakközépiskolája és Szakiskolája)
CNC FelsőmaróAz általam készített CNC felsőmaró gép alkalmas gravírozásra, dombornyomatminta készítésre, egyéb 3D testek megmunkálására. A gép váz 25mm-es MDF lap, szinkronizált terhelésfüggetlenített szánrendszerű minden elemét saját kezűleg gyártottam le. A CNC gép irányítási software-e a Mach3 nevű vezérlő program. A bipoláris bekötésű léptetőmotorok teljesítménye 2,1Nm. A pontos munkát golyósorsó biztosítja, illetve a PNP érzékelők. A gép'G'nyelven, koordináta adatok alapján képes a mozgásra.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Becz Dániel
(BMSZC Újpesti Kéttanítási nyelvű Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája)
Modell vasút vezérlése A modell vasutat a digitális és analóg elektronikai áramkörök felépítésével vezéreljük. Majdnem teljesen önműködő rendszert építek vagy akár teljes mértékben magunk is vezérelhetjük.

Videó a működésről

Budai Gábor
(BMSZC Bolyai János Műszaki Szakközépiskola)
USB-s FényújságEgy reklámújsághoz lehetne hasonlítani a legjobban amit USB keresztül programozhatunk a kész áramkör-t egy prototípusnak titulálnám, amit sok téren fejleszteni kell még ezeket a hosszabb leírásban részletezem. A Videód bemutatkozó alatt, nem szóbeli bemutatást mutatok be, hanem már a kész panelt működés közben amit szeretnék tovább fejleszteni.

Bővebb leírás...

Videó

Videó a működésről

Dávid László
(Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakképző Iskolája)
Nyaraló elektromos fűtéseNyaraló elektromos fűtése SMS vezérléssel (fagymentesítés thermosztáttal) egy felújított 6kw-os villanykályhával 16A-os egyfázisú hálózatról (3x2KW-os léptető elektronika segítségével).

Videó a működésről

Dér Ádám
(BMSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakközépiskolája)
NAS házilagEgy otthoni, de akár professzionális felhasználásra szánt, saját készítésű házzal, táppal és managementtel rendelkező hálózati adattároló (NAS). Az alapját egy ITX alaplap adja, melyhez tervezünk egy management felületet is a távoli adminisztrációhoz. A beépített szenzorok adatait (hőmérséklet, páratartalom, zajszint) a webes felületen valamint a gépbe szerelt kijelzőn is megtekinthetjük. A rendszer is figyeli az adatokat és kritikus értékek esetén emailt küld.

Videó a működésről

Faragó-Tóth Gergely
(Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakközépiskolája és Szakiskolája)
Mikrovezérlős Teljesítményszabályzó (Saving)A megépített eszközöm egy végfelhasználói szempontból egyszerűen használható hálózati (230V/50Hz) teljesítményszabályzó berendezés. Kiválóan alkalmas fűtőszálak (pl. halogén), olajradiátorok, sarokcsiszolók, fúrógépek (fordulatszám szabályozás), hőlégfúvók fokozatmentes precíz szabályozásához. A beépített kijelzőn pedig 0-100%-ig láthatjuk, hogy épp hány %-on jár a szabályozás.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Havellant Gergő
(Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös)
NYÁK lakkszárító és levilágító berendezés Pályázatom célja egy olyan berendezés létrehozása, ami sokat segíthet a fotóeljárással dolgozó nyákkészítőknek. Az eszközbe csak be kell helyezni a frissen lakkozott panelt és a fóliát, lefuttatni a programot, végül pedig kivenni a levilágított panelt, amit már csak előhívni és maratni kell. A szárítás során a fűtőtest jóval lerövidíti a száradási időt is. A program az elindításkor pontos adatot ad a program végének idejéről, így a kezelője nyugodtan mással foglalkozhat a folyamat alatt.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Havrán Árpád
(Hódmezővásárhelyi SzC Pollák Antal Szakképző Iskolája)
Fejhallgató erősítőFejhallgató erősítő építése OTL elektroncsőből, otthoni , minőségi zenehallgatáshoz.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Háy Imre Péter
(BMSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakközépiskolája)
Okos ErősítőOkos Erősítő Célja a régi Elektroncsöves technika és a mai mikrovezérlős-számítógépes technika kombinálása. A mikróvezérlő az erősítő lelke, de a hang útjába kizárólag elektroncsövek vannak ezzel megőrizve a régi csöves hangzást. Mégis az erősítő legtöbb paramétere (pl.: Munkaponti adatok, Fűtőfeszültség, Fűtőáram) a mikrovezérlővel és a számítógéppel ellenőrizhető és ha szükséges állítható.

Videó a működésről

Hegedűs Márton
(Egri Szakképzési Centrum József Attila Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma)
HIFI plazma hangszóróEgy beépített médialejátszóval felszerelt, látványos plazmahangszórót készítek, amely több méretű, állandó szikrát állít elő. Egy elektródából akár két szikra is kiindul. A készülék közepén egy hangszórómágnes lesz, a belsejében pedig egy elektróda, amely pörgő szikraeffektet hoz létre. Különböző távolságú elektródákhoz különböző hangmagasság fog tartozni. A nagyfeszültséget stabil, egy központi teljes hullámú jelgenerátor, sorvégtranszformátorok és kaszkád feszültségtöbbszörözők állítják elő.

Videó a működésről

Juhász Gábor
(Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakközépiskolája és Szakiskolája)
Sztereo Ellenütemű erősítő GU-81 pentódákkalSzerettem volna egy olyan erősítőt elkészíteni, amely igényes zenehallgatásra és még ezen kívül hangosítási feladatokra is alkalmas. Ez nem csak egy "Sima" elektroncsöves erősítő. A bekapcsolási, és védelmi folyamatokat mikrovezérlő irányítja, és egy LCD kijelzőn keresztül tájékoztatja a felhasználót az éppen aktuális folyamatokról. Az erősítő a könnyebb mozgathatósága és az érintésvédelem érdekében Rack állványra lett szerelve.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Juhász Tamás
(Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Középiskola és Kollégium)
Nixie csöves óra modern átdolgozásaEgy régi, szinte már elfeledett technológiát, a NIXIE csöveket vettem közelebbről szemügyre, amik már az elmúlt években teljesen lenyűgöztek. Sajnos ezek a kijelzők kihaló félben vannak, nehéz beszerezni őket, viszont rendkívül elegáns megjelenést nyújtanak. Ezt a régi kijelzőt, váltanám ki egy modern, LED technológiával kifejlesztett kijelzővel. Legötletesebb felhasználási mód az óra építés a csövekből. A meghajtást a legmodernebb vezérlő egységgel, a PIC microcontroller-el álmodtam meg.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Kaptur Gábor
(Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakképző Iskolája)
Gyümölcsös ültetveny védelmi rendszereFrissen telepített gyümölcsfa ültetvény védelme lopás ellen GSM telefonos távjelzéssel,hálózattól független napelemes táplálással körülbelül 40000Ft-bol

Videó a működésről

Kasza Dávid
(BMSZC Bolyai János Műszaki Szakközépiskola)
DeltaBotEz egy háromszögletű robot, amit speciális kerekek hajtanak. Ennek előnye a mozgékonyság, ugyanis nincs szükség fordulásra az irányváltáshoz. A robot teljesen automatikusan komunikál a környezettel, amit távirányítőn keresztül is lehet befolyásolni. Ha a nem kap külső vezérlő jelet, akkor a szenzorai segítségével végzi el a megadott feladatot.

Videó a működésről

Király József
(BMSZC Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola)
QRvoter, a QR-kód alapú szavazórendszerA QRvoter egy olyan rendszer, mellyel rendezvényeken szavazásokat, online értékeléseket bonyolíthatunk le, és eredményüknek alakulását a weboldal segítségével élőben nyomon követhetjük. Többféle szavazást is lehet készíteni, például szavazhatunk adott személyekre, szavazhatunk értékekkel, vagy elég, ha csak egy igen-nemet nyomunk egy kérdésre. A szavazók egy lapot kapnak, melyen egy QR kód áll, és több hasznos információ a folyamattal kapcsolatban, ennek kinézete szerkeszthető is.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Király Máté
(Hódmezővásárhelyi SzC Pollák Antal Szakképző Iskolája)
Digitális kórlapEgy olyan mobil applikáció, amely egyszerűvé teszi az orvosoknak, hogy a páciensek adatait (vércsoport, állandó gyógyszerek, stb...) gyorsan, akár egy kommunikációra képtelen embertől is megszerezzék. Az applikáció adatbázisát minden orvosi látogatás után frissítenék (a kivizsgálások eredményeit, nemrég szedett gyógyszereket itt is rögzítenék)

Videó a működésről

Koncsik Alex
(Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakközépiskolája)
Led toronyEgy plexi lapokból felépített torony szerű eszközt készítenék, ahol a plexi szélein elvezetett fény egy szobába modern díszként funkcionálhat. RGB ledeket használnék megvilágításhoz, és azt Arduinoval, és az ahhoz írt programmal vezérelnék.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Kovács Vince
(BMSZC Bolyai János Műszaki Szakközépiskola)
Motorkerékpár riasztóEz egy távirányítós riasztó motorkerékpárokhoz. Beriasztott állapotban a megmozdítást érzékeli. Riasztáskor a motorkerékpár kürtjét használja hangjelzésre. Hangjelzésen kívül a motor beindítását is meggátolja.

Videó a működésről

Marton Levente
(BMSZC Újpesti Kéttanítási nyelvű Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája)
5 Voltos "Napraforgó" napelemes tápegységEgy napraforgó virágba épített napelem vezérlés, hogy a virág mindíg a fény felé fordul. A napelem által előállított feszültség egy tápegység bemeneti feszültsége lesz, aminek a kimenetén 5 Volt stabil egyenfeszültséget állítunk elő, mely USB porton keresztül telefon, tablet, powerbank, stb. töltésére használható fel.

Videó a működésről

Molnár Benedek
(Gymnázium-Gimnázium Štúrovo (Párkányi Gimnázium))
KronosEgy számítógépes egyjátékos módú játékot szeretnénk létrehozni, amely az erős, részletes látványvilága mellé kap egy titokzatos történetet (Story-t). A játékot FPS stílusúra fogjuk kiépíteni (First Person Shooter - vagyis a főhősünk szerepében fedezhetjük fel a játékot), amely egy űrállomáson fog játszódni. A történetben kiderül pontosan miért is adtuk neki ezt a címet (Kronos), ezen kívül sok rejtélyre, titokra bukkanhatunk, amelyek esetleg fontosak lehetnek a jövőben, a játék kimenetelében.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Molnár Máté
(Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium)
Telefonnal irányítható elektromos longboard Nos,ahogy a címben is olvasható egy "okos" longboardot (nagyon hasonlít a gördeszkára) szeretnék építeni amelyet bármilyen okostelefonnal lehet majd irányítani és elérheti akár a 30 km/h-ás sebességet is.A kommunikáció a deszka és a telefon között bluetooth-al fog majd történni és egy Arduino Nano mikrokontroller lesz a longboard agya amit kedvünk szerint programozhatunk és folyamatos fejlesztés alatt lehet majd tartani.A telefonnal gyorsíthatjuk, megállíthatjuk és jelzi a töltötts

Videó a működésről

Movik Patrik
(Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakképző Iskolája)
Olcsó és megbízható nyaraló védelmi rendszerCsoport társam által készített távvezérelt nyaraló fűtés GSM modulját használva alapul, egy komplett behatolás jelző rendszer a nyaralóba. Riasztó kültéri sziréna ajtó- és ablaknyitás érzékelővel érzékelővel és mindezt a GSM modulon felül 20ezer forintból.

Videó a működésről

Nagy Máté
(NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium)
Vertical Engine BoatEgy újfajta hajómeghajtást gondoltam tovább amivel még nem nagyon találkozhattunk. Egy saját készítésű hajótestet építettem melyben 4 darab, függőlegesen elhelyezett motor van. Ezek szerepét a mellékletben részletezem. A motorok vezérlését Arduino-val és Bluetooth modullal oldom meg. A hajó távirányítható szerkezetként fog működni.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Ollári Péter
(BMSZC Bolyai János Műszaki Szakközépiskola)
Forgó Morgó PókrobogóElkészítettem egy kör alakú alumínium vázszerkezetet, amely a robotom alapja. Körbe Omron E3Z-D81 típusú 8 db szenzort telepítettem. Hat darab elől és két darab hátul érzékel. Ezek 24V-os kapcsolt jeleit vezettem be az Omron SYSMAC CP1L PLC bemeneti portjaira. Ehhez írtam meg létradiagramban a vezérlő programot, hogy intelligens módon, ha kell tolatva, kanyarodva kerülje ki az útjába kerülő tárgyakat.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Pietrowski Bálint
(Győri Műszaki Szakképzési Centrum Pattantyús Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola)
Okos otthon internetes kezelőfelülettelAz Országos Konstrukciós Versenyen első helyezést értem az Intelligens Otthon vezérlés Internetes kezelőfelülettel című munkámmal és úgy gondoltam, hogy erre a pályázatra is beadom a munkámat, amelyre még rengeteg fejleszteni való vár. A célom ,egy okos-otthon kialakítása. Internetről , személyi számítógépről, vagy okos telefonról vezérlehető elektronikus eszközök. Pl.:világítás be- kikapcsolása, fényerőszabályzása, termosztát hőfokbeállítása, multimédiás rendszer, Wifi-s vezérlések.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Schwanner Bálint
(BMSZC Verebély László Szakközépiskola és Szakiskola)
Mágnese fék A villanymotorra szerelt fém tárcsát elektromágnessel fékezzük, közben mérjük a motoron folyó áram nagyságát. Minél nagyobb áramot kapcsolunk a mágnesre, annál nagyobb hatásfokkal fékezi a motorra szerelt fém tárcsát.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Szabó Zoltán Dániel
(Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma)
Napraforgó Napelemekhez vagy akár napkollektorokhoz is felhasználható olyan elektromechanikus szerkezet, amely a rászerelt kollektort vagy napelemet mindig a fény irányába mozdítja, fordítja. Alapja egy komparátor áramkör, amely fotoellenállások segítségével szerez információt a környezet fényviszonyairól, annak változásairól. A különbségképző áramkör megfelelően tudja vezérelni a léptetőmotoros mozgató mechanikát. A fotoellenállásokkal nagyon finoman skálázható az érzékenység.

Videó a működésről

TÓTH MÁTÉ (+2 fő)
(Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakközépiskolája)
Multifunkcionális Digitális LabortápegységCélunk egy multifunkcionális digitális labor tápegység megépítése, mivel szükségét érezzük egy olyan eszköz kifejlesztésének, amely képes ellátni bármilyen fogyasztót, legyen az AC vagy DC, szimmetrikus vagy aszimmetrikus táplálású. Fontos szempont, hogy AC esetén a jelalakot és a frekvenciát is lehessen változtatni. Véleményünk szerint az áramkörök tesztelése során, az eszköz segítségével elkerülhetőek a balesetek, az áramkörök tönkretétele és leolvasható lesz a valós teljesítmény.

Bővebb leírás...

Videó

Videó a működésről

Tóth Péter
(Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Katona József Szakközépiskolája, Szakiskolája és Felnőttoktatási Gimnáziuma)
Kupak elektronikaEgy olyan eszköz, amely figyelmeztet egy előre beállított időközönkénti vízfogyasztásra. Figyelmeztetése hanggal és fénnyel történik. Célja az egészséges életmódra való ösztönzés, törekvés.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Tóth-Kovács Gellért
(BMSZC Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolája)
W3 Suli nyílt forráskódú blogmotor projektA W3 Suli projekt célja egy, az iskolák igényeihez alkalmazkodó blog-motor elkészítése, amely lehetővé teszi, hogy tanulói és tanári csoportok egyaránt bemutathassák tevékenységüket egy iskola honlapján. A projekt résztvevői a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolájának tanulói. A W3 Suli középiskolai oktatáshoz készül, de szabadon letölthető és használható GNU General Public License v3 alatt, a forrásra mutató link elhelyezésével az oldalon.

Videó a működésről

Vas Bertalan
(NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium)
Okostelefonból oszcilloszkóp és jelgenerátorAz oszcilloszkóp és jelgenerátor két fontos összetevője egy elektronikai mérésnek. Ezekkel jól lehet mérni és tesztelni különböző áramköröket pl.: erősítőket. Egy elektronikával foglalkozó diák számára ez egy nagyon fontos eszköz. Egy jól használható oszcilloszkóp, és jelgenerátor beszerzése azonban nagyon sokba kerül egy középiskolás, vagy egy amatőr fejlesztő számára. Manapság mindenki zsebében ott lapul egy okostelefon, amire vannak különböző használható alkalmazások.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

Vida Imre
(DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolája)
Otthonvezérlés Arduino-valManapság egyre többen használunk okos eszközöket, amiknek energiafogyasztása nagy. A célom egy alacsony energiafogyasztású (kb.8W) lakásvezérlő rendszer megvalósítása Arduino-val. Előnyei: Egyaránt használható modern és régi házakban. Szinte bármit vezérelhetünk vele (világítás, kávéfőző, kerti öntöző stb). A berendezések be és kikapcsolása történhet mobiltelefonunk segítségével. Energiát spórolhatunk: ha valamit bekapcsolva felejtünk és elmegyünk otthonról, távolról kikapcsolhatjuk azt.

Bővebb leírás...

Videó a működésről

FOGLALT

Miért jött létre a muszakivagyok.hu?

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület a magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezeteként szerepet vállal a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődésének felkeltésében az elektrotechnika iránt.

Weboldalunk célja, hogy fiatal (középiskolás, főiskolás) villamos szakemberek olyan háttértámogatást kapjanak, ami a későbbi pályafutásukban nagy segítség lehet.

Támogatóink

Amennyiben Ön is támogatni szeretné Mentorprogramunkat, tekintse át a Támogatási lehetőségeket.

Magyar Elektrotechnikai Egyesület
 

mee@mee.hu

+36-1-353-0117

http://www.mee.hu

Webdesign:
www.visi.hu