Tanulmányút beszámoló - Szlovénia

Június 2-án a Magyar Elektrotechnikai Egyesület jóvoltából tanulmányi kiránduláson vehetett részt osztályunk elektrotechnikai csoportja, mely mindannyiunk számára meghatározó élmény volt.

Csapatunk reggel 7.45-kor indult busszal Nagykanizsáról úti célunk, Konjice felé, kiegészülve néhány szakemberrel, akik velünk tartottak a kiránduláson. Lentiben csatlakozott hozzánk egy tolmács, aki segítségünkre volt, hogy a sok számunkra fontos és érdekes tényt, és ismeretanyagot megértsük.

Konjice, Szlovénia gyönyörű dombvidékén helyezkedik el, ez a város ad otthont az SG AUTOMOTIVE nevű Led-lámpagyárnak. 

A belépés rendkívül szigorú, a részlegekbe való bejutás kizárólag kártyás beléptető rendszer használatával lehetséges. A munkaköpeny használata kötelező éppen úgy, mint a cipőre ragasztott földelés (!). Az üzemben lévő lámpatesteket saját technológiájuk felhasználásával a gyárban készítették. Foglalkoznak SMD, valamint hagyományos technológiával is, mindemellett minőség-ellenőrzés, valamint fejlesztés is folyik. Az üzem szinte teljesen automatizált, kis létszámú emberi erőforrást vesznek igénybe. 

Az SG AUTOMOTIVE meghatározó szerepet tölt be a LED lámpatest gyártás területén. A világ egyik legmodernebb, legkorszerűbb alkalmazott elektronikai eszközépítő gyára. Olyan márkáknak készít lámpatesteket, mint például a Volkswagen, Audi, Mercedes, Opel vagy akár a Porsche. Éves bevételük eléri az 50 millió euró-t. A gyár magas fokú felkészültségét jelzi az a tény is, hogy az üzem csarnokában lévő raktárában 6 millió euró értéknek megfelelő alkatrészt tárolnak. A gyártás során, a precizitás rendkívül fontos, ha például egy, a cég által gyártott autólámpa meghibásodik, akkor pontosan tudják, hogy a lámpatest mikor és milyen anyagból készült, melyik üzemben, illetve mely dolgozók vettek részt a gyártásában.

A cég fejlődése folyamatos volt, kezdetekben még csak az autók visszapillantó tükrében lévő LED csíkokat gyártották, majd később már a fényszórókban található LED sor is az SG AUTOMOTIVE gyártósoráról került ki. A cégnél üzemben lévő összes autó valamelyik lámpája, vagy lámpát alkotó része a cégtől származik. A vállalkozás tervező részleggel is rendelkezik, ahol a cég designerei a megrendelő igényeinek megfelelően megtervezik a lámpatesteket, valamint azok burkolatát.

Fáradtan, ámde sok új ismerettel gazdagodva tértünk haza, reméljük, hogy a későbbiekben is lesz lehetőségünk hasonló tanulmányi kirándulásra, ahol szakmai ismereteinket tovább bővíthetjük.

     

 


Miért jött létre a muszakivagyok.hu?

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület a magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezeteként szerepet vállal a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődésének felkeltésében az elektrotechnika iránt.

Weboldalunk célja, hogy fiatal (középiskolás, főiskolás) villamos szakemberek olyan háttértámogatást kapjanak, ami a későbbi pályafutásukban nagy segítség lehet.

Támogatóink

Amennyiben Ön is támogatni szeretné Mentorprogramunkat, tekintse át a Támogatási lehetőségeket.

Magyar Elektrotechnikai Egyesület
 

mee@mee.hu

+36-1-353-0117

http://www.mee.hu

Webdesign:
www.visi.hu